Laminált padlók hangcsillapításáról

2018-03-01

Léghang, háttérzaj és a lépészaj

A laminált padlóburkolatok rétegrendjének tervezésekor az  egyik központi kérdés a tervező számára a zajcsillapítás megoldása. A címben felsorolt fogalmak jelentése azonban sokszor keveredik. Tegyük helyre a dolgokat!

A laminált burkolatok extrém keménységűek, fektetésük úsztatva történik és ezért zajosak – egy jól ismert termékhátrány, melynek kiküszöbölése  minden gyártmányfejlesztés középpontjában áll és melynek eredménye különböző megoldású zajvédelemi megoldások létrehozásában valósul meg.

Ennek jegyében a múltban a gyártók olyan versenyelőnyt biztosító termékmegoldásokat dolgoztak ki, melyek kizárólag egyéni mérési és értékelési rendszerekre alapoztak. Mindeközben önkényesen összekeverték az olyan szakmai fogalmakat, mint a léghang és a lépészaj, melyek között a felhasználó – véleményük szerint - úgysem tud különbséget tenni.

Öntsünk hát tiszta vízet a pohárba!

Különösen a marketingesek és az értékesítők jönnek zavarba a kérdés hallatán – „Mégis milyen hangcsillapítására képes az Önök laminált padlója?”

Ilyenkor a „léghang” a leggyakrabban elhangzott válasz – de legtöbbször helytelenül. A léghang ugyanis olyan zajokat takar, melyek egy helységben, a lefektetett padlóburkolat alatti födémben keletkeznek. Ott azonban elsősorban a födém rétegrendje felelős a hangcsillapításért, így a lamináltpadló hátoldalára felvitt kasírozás szerepe elhanyagolható.

Ami ellen ugyanis a lamináltpadló gyártók küzdenek az a háttérzaj, másképpen nevezve a lépészaj (kopogóhang), vagyis a járás okozta zajok, melyek ugyanabban a helyiségben keletkeznek, ahol járunk.  Ennek leginkább hanlknak kell lennie, hanghatásában pedig egy tömör masszív parketta burkolata által keltett zajra kell hasonlítania.

Ezért a lamináltpadló hátoldalára felvitt kasírozások ill. a különböző alátétfóliák szerepe, az úsztatva fektetett lamináltpadlón keletkező, járás okozta zajok mélyebb tónusokba történő eltolása. Mivel  azonban a mérési módszerek különbözőek, ezért sem a hangcsillapításra megadott értékek, sem pedig a különböző gyártmányok nem összehasonlíthatóak.

Felszínesen elmondható, hogy a különböző alátétek bármiféle hangcsillapításra kizárólag a súlyuk és a sűrűségük révén képesek. Mélyebb összefüggéseket vizsgálva elmondható, hogy egy alátétnek a lehető szorosabb kapcsolatban kell lennie az aljzattal, miáltal egyrészt rezonáló „testként” szolgáló üregek nem keletkeznek, másrészt pedig a laminált padló rezgése is lehetetlenné válik.

Egy idevágó tanulmány szerint a laminált padló rezgésének megakadályozására két lehetőség van. Ezt elérhetjük úgy, hogy a laminált padlólapot olyan merevvé tesszük, hogy az ne tudjon rezegni. Mivel a laminált padló tulajdonságai a HDF hordozó réteg által meghatározottak, ezért a rezgést csak a hátoldalra kasírozott nagysűrűségű csillapító réteg tudja korlátozni.

Extrém módon ez a réteg az esztrich ill. a betonpadozat lehet, amit a teljes felületen történő leragasztással érnek el. A legújabb kutatásokban ezt a hatást azáltal kívánják elérni, hogy egy rendkívül vékony és rugalmas réteget rögzítenek a padlólap hátoldalához, és ezzel egy a ragasztáshoz hasonlító kapcsolatot alakítanak ki a laminált padló és az esztrich között.

Ennél a megoldásnál azonban, a levegőben terjedő hangok közvetlenül átadódnak a födémre, ami negatívan hat a léghang gátlásra.

A lépészaj szempontjából a második fontos kritérium az alátét rugalmassága. Ha a merev padlólap egy rugalmas alátéten fekszik, akkor az hozzájárul annak rezgéseinek csökkentéséhez. Az alátét azonban nem lehet túl puha és rugalmas, mert az negatív hatással van a görgővel (görgős szék) szembeni ellenállásra és a felületi szilárdságra.

Ezért ott, ahol az alátétnek nincs a födémet javító hangcsillapító szerepe,az alátét kiválasztásánál inkább a tömegre és a rugalmasságra kell fektetni a hangsúlyt a jobb lépészaj csökkentés érdekében.

Az alátét helyes kiválasztása esetén a lépészaj ca. 6 dB mértékben  csökkenthető, ami a gyakorlatban a hangerő megfelezését jelenti. A léghang gátlás tervezése kizárólag a födémre korlátozódik, és a padlóburkolatot nem tartalmazza. Az alátét helyes megválasztásával azonban további 20 dB hangcsillapítás érhető el.

Az alátétekkel szemben támasztott szabványi követelményeket tervezési segédleteink között találja. 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Padló és falburkolat témában
A laminált padló, ami nem kopog
2013-11-14

A laminált padló, ami nem kopog

A laminált padlókat alacsonyabb árfekvésük miatt is sokan választják a valódi parkettákkal szemben. Nagy hátrányuk azonban az erős, kopogó hang, amit a lépészaj kelt. Hogyan csökkenthető a kopogás?

Olvasson tovább
Kerámia vagy fa burkolatot a nappaliba, konyhába?
2014-03-14

Kerámia vagy fa burkolatot a nappaliba, konyhába?

A kerámia és kőburkolatoknak kétség kívül megvan a maguk szépsége és nemessége. De ugyanakkor megvannak a hátrányaik is. Hideg tapintásúak, ütésre könnyen törnek. Milyen jó lenne egy olyan burkolat, ami kinézetre kő, de tulajdonságait tekintve inkább fa!

Olvasson tovább