Natúr színek a lakberendezésben

2014-04-03

Napjaink lakberendezésében igen kedveltek a különböző matt színek. Mit jelent azonban a gyakorlatban egy matt szín és hogyan hat a szemlélőre?

Köztudomású, hogy a szín kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a fényességi fokozat hatását is a színérzékelésre. A fényességi fok növekedésével ugyanis a szín telítettsége is nő, ezért a különböző fényességi fokok eltérő színtónus-benyomást keltenek.

Nincs arra előírás, hogy ezek a fényességi megjelölések pontosan jellemezve legyenek számértékkel, a festékgyáraktól függ, hogy mit tekintenek pl. fényesnek, vagy selyemfényűnek. Tájékoztatásul álljon itt az egyik neves festékgyár álláspontja. Eszerint a fényességi fok függvényében tekint valamit mattnak, vagy ellenkezőleg magasfényűnek:

  • matt  < 10 (30)
  • selyemfényű  10 (30)………….70
  • fényes > 70
  • magasfényű > 90

Egy-egy konkrét lakberendezési feladat esetén az ajtó furnérfelületének kiválasztása éppen azért esik sokszor nehézségekbe,  mert a legtöbb gyártó kizárólag fényes lakkozásokat használ. A legtöbb furnéros ajtónál a lakk fényességi értéke 25-30 közötti értéken van, a fehér ajtóknál ez 17-20, a natúr matt lakkoknál pedig 5-10 között.

Mivel azonban gyakran jelenik meg igényként a matt vagy selyemfényű felület ezért a prémium gyártók ezekre az igényekre is felkészültek.

A HGM Furnier Welt kollekciójában a legkedveltebb fafurnérok matt lakkozással is rendelhetők. Így többek között a natút tölgy, a natúr amerikai dió és a natúr juhar.

Furnéros beltéri ajtó natúr matt tölgy

Furnéros beltéri ajtó, natúr matt tölgy felülettel.

További információ: Mantu Ajtó-Ablak Stúdió

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Belső enteriőr témában
Mi az a VSG üvegajtó?
2013-11-07

Mi az a VSG üvegajtó?

Az üvegajtók egyre nagyobb teret hódítanak a beltéri ajtók között, köszönhetően a lakberendezőknek, belsőépítészeknek. Nézzük milyen típusokat találunk köztük, hogyan épülnek fel, milyen tulajdonságokkal bírnak.

Olvasson tovább